Mistsluier …

De laatste van de reeks mistfoto’s laat zien, wat mijn uiteindelijke doel was, toen ik vorig jaar november door de kleine wereld wandelde: de Maagdentoren in Zichem …

Tot mijn verbazing stond deze nog steeds volop in de steigers. Ik wist dat de toren in 2006 deels was ingestort, en dat hij weer werd opgeknapt. Stiekem hoopte ik toch dat de werkzaamheden ondertussen achter de rug zouden zijn. Niet dus …

Maar de loshangende sluiers, samen met de mist maakten het dan toch een beetje goed …

De Naam van de toren

De toren heeft verscheidene namen. Soms spreekt men van de ‘markentoren’, ‘mariëntoren’, ‘lanteerntoren’, of ‘het vat van Zichem’ (deze laatste is eerder een spotnaam).

Officieel heet de toren ‘Maagdentoren’. Deze naam verwijst naar de legende van de vermaarde veldheer Don Juan, landvoogd van de Nederlanden, die eens het Oranjekasteel van Zichem betrok. Don Juan had al zijn verwachtingen gesteld op zijn enige dochter Rosita. Hij hoopte dat ze zich aan een machtige ridder zou verbinden, waardoor ook zijn roem en aanzien in grote mate zou stijgen.

Een zoon van een nederige wapenhandelaar zou echter de plannen in de war sturen. Op zekere dag had die immers het hoofd van de prinses op hol gebracht. Hoe heftiger Don Juan reageerde, hoe hoger de liefde oplaaide.

Zij smeedden plannen om te trouwen. Don Juan waagde nog een kans. Hij zou de twee kloosterzusters die zijn dochter opvoedden, inschakelen, en zij zouden er wel in slagen haar tot inkeer te brengen. Ook de twee nonnen mislukten in hun poging. Don Juan was woedend, beschuldigde de nonnen ervan het wellustige paar te steunen, en nam het besluit zowel de dochter als de nonnen op te sluiten in de donkere toren. Het arrest zou enkel worden opgeheven, zodra Rosita en haar vrijer op hun besluit zouden terugkomen. Ze bleven echter bij hun besluit, dat ze voor elkaar waren bestemd.

Op een morgen zag men drie vrouwen, schreiend aaneengebonden, aan de boorden van de Demer opdagen, dan volgde een doffe plons, gevolgd door hulpkreten.

De verdiende straf zou voor Don Juan niet uitblijven, steeds hoorde hij de smeekbede van zijn dochter en Don Juan werd waanzinnig.

(Bron: http://www.belgiumview.com)

Advertenties

18 gedachten over “Mistsluier …

 1. Mooie misterieuze plaatjes mamapippa.
  Het heeft altijd iets spannend hè….
  Nu heb je nog een reden om de toren weer
  te bezoeken ;-))
  Mooi verhaal erbij van Don Juan.
  Groetjes 🙂 Aly

 2. Alé, dan wordt dat het vijfde jaar dat ie in z’n stellingen zal staan. Maar zo’n toren kan toch mysterieus zijn in de mist hè, brr! Mooie foto’s alleszins!

  groetjes

Dank je wel om een reactie achter te laten ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s