Rendier- en mensenpijn …

Vorige week zag ik het filmpje van het rendier-incident in de Zoo van Antwerpen. Een verzorgster werd aangevallen door een bronstig mannetje en de manier waarop de dierenverzorgers het dier tot bedaren wilden brengen deed me enorm kwaad worden. Het dier kreeg meermaals harde klappen (die volgens mij echt onnodig waren) met een schep op zijn snuit, zijn nek werd omgewrongen, kortom, ik wist niet wat ik zag. Ik was woedend.

In mijn woede heb ik een niet zo vriendelijk mail gezonden naar de Zoo, waarop ik dacht geen antwoord te krijgen. Maar toch, vandaag zat er een reactie in mijn mailbox. Waarschijnlijk hebben ze vele mails gekregen en konden ze niet anders dan een antwoord te formuleren.

Achteraf bekeken, begrijp ik wel een heel klein beetje (maar dan ook een héél miniem klein beetje) de reactie van de dierenverzorgers. Het was waarschijnlijk paniek, woede en allerlei andere gevoelens bij mekaar, die ze tot die daden deden overgaan.

Dit is de mail die ik terugkreeg van de Zoo:

Geachte mevrouw,

Hartelijk dank voor uw mail.

Graag wil ik u hierbij nog wat meer informatie geven over het incident waarbij op 21 september jl een mannetjesdier en een verzorgster onaangenaam met elkaar in contact kwamen.

Kort nadien werd er door één van onze bezoekers een filmpje over dit ongeval op youtube gezet. Zowel de verzorgster als het mannetjesrendier heeft geen blijvend letsel aan hun treffen overgehouden, gelukkig maar.

Tot het moment van het treffen, hadden deze verzorgers geen problemen ervaren met het bewuste mannetje. Een rendier in bronst kan echter gevaarlijk zijn. Mogelijk verdedigde het mannetje zijn vrouwtjes en zag het in de verzorgster een concurrent. Het rendier besprong haar. In een poging het dier af te weren, verwondde de verzorgster zich in de hals. Een rendier gebruikt zijn gewei om aan te vallen. Hij kan hiermee enorme kracht uitoefenen. Het gewei van een rendier heeft scherpe kanten en weerhaken en is gemaakt van hard materiaal. Het bevat geen zenuwen en bloedvaten.

De verzorgster heeft in paniek gereageerd en het dier op alle mogelijke wijzen proberen af te weren om geen andere verwondingen op te lopen. Haar collega’s kwamen haar te hulp. De verdedigingswijze resulteerde uit een reactie van emoties en zelfbehoud. Zowel de verzorgster als het mannetjesrendier heeft geen blijvend letsel aan hun treffen overgehouden.

De KMDA betreurt dit incident van september vorig jaar en zorgde er onmiddellijk voor dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren. Het rendierverblijf en het poortsysteem werd zodanig aangepast, dat de verzorgers niet meer in het verblijf van het mannetje moeten en mogen komen als het dier in de bronst is. Het veiligheidsprotocol werd verstrengd.

Met vriendelijke groeten,

Rudy Van Eysendeyk

Algemeen Directeur

Advertenties

16 gedachten over “Rendier- en mensenpijn …

 1. Het antwoord raakt kant noch wal.

  Vrijwel iedere dierentuin – zeker in Europa – herbergt deze soort. In totaal worden er – alleen al in Europese dierentuinen – meer dan 500 (vijfhonderd) exemplaren gehouden.

  Men kan dus niet zeggen dat met deze soort geen ervaring opgedaan is.

  Extra gênant is dat het hier ook nog eens om e r v a r e n dierenverzorgers zou gaan.

  Ik kan niet anders dan concluderen dat in deze dierentuin incapabele verzorgers onder incapabele leiding aan het werk zijn.

 2. ik was geschrokken en heb met verbazing naar dit filmpje gekeken.
  Ik begrijp best dat er paniek was ,
  en dat ze daarom zo heftig reageerden.
  Maar wat ik niet begrijp is dat
  het zolang duurde eer er hulp kwam opdagen.

 3. Ik heb het filmpje ook gezien en ik vond dat er sneller hulp had moeten komen…ik weet niet hoe ik het zou opgelost hebben…wil geen dier pijn doen…ik denk dat ik de waterslang zou hebben genomen..lieve groetjes

 4. DAG ANJA, DAT FILMPJE HEB IK NIE GEZIEN….MAAR VOLGENS MIJ WAREN DIE VERZORGSTER NIET GOED AFGESTEMD OP HET DIER….MAAR ALLE WIE DOET NU ZOIETS…SPIJTIG VAN HET VOORVAL,…MAAR GAYA MOEST ER GEWEEST ZIJN, ZOU MISCHIEN RAPPER HULP GEWEEST ZIJN…………HET BREEKT MIJN HART ALS HET OM DIEREN GAAT…..

  EEN LIEVE DINSDAG GROET VAN ANNY

 5. Dit is natuurlijk niet mooi om zien…
  toch ‘begrijp’ ik het wel:
  de overlevingsdrang van de mens is groot
  en instinctmatig zal hij alles doen om zichzelf te verdedigen.
  Op zo’n moment denk je niet meer,
  je reageert als lichaam, als dier.

  Groetjes 🙂

 6. Oeff alle sjans zag ons vrouwtje dat filmpje nog niet of ze was weer is in ’n franse colère geschoten. Dat antwoord ? Ik had liever gelezen dat de verzorgster in kwestie ontslagen was omdat je dieren ook fatsoenljijk moet behandelen maar tja …

 7. Er werd eind vorige week in onze krant een volledige pagina besteed aan dit voorval. Waarbij de verzorgers en de zoo aan het woord kwamen, alsook Gaia. Naar een veel langere uitleg dan wat in je antwoord stond, besloot Gaia zelfs om geen klacht neer te leggen.
  Blijkt immers dat het filmpje ook gemanipuleerd werd, alsof ze daar voortdurend op dat rendier stonden te slaan. In werkelijkheid zou de hele affaire bijna een uur geduurd hebben, en werd elke seconde waarin het dier geslagen werd gefilmd, maar werden heel wat andere, en vruchteloze, pogingen om het dier af te houden niet op Youtube gezet.
  Er zou wel degelijk meer hulp geweest zijn, en er zou wel degelijk vanalles geprobeerd zijn ook.

 8. Ik deel de mening van Wim22.
  Wanneer je als mens in nood bent (en dat was die mevrouw!) dan denk je niet meer, maar doe je.
  Die mevrouw is al jaren verzorgster in de Zoo dus zal zij, denk ik, wel een echte dierenvriend zijn…

  • die is leuk!!!

   “een dierenvriend” die in een dierentuin werkt.

   als je dat denkt, dan ben je toch niet van deze wereld.

   ik geloof dat weinig mensen hier enig benul hebben van wat een Zoo voor dieren betekent…

 9. Allereerst n pluim voor jou omdat je t initiatief nam die mail te sturen.
  Wat t incident zelf betreft : denk dat Geert gelijk heeft : de filmkes op ‘YouTube’ ed zijn meestal gemanipuleerd en mogen niet altijd als realistisch beeld beschouwd worden. Er zullen toch wel ooggetuigen geweest zijn en vermits die niet echt hun ongenoegen spuien, veronderstel ik dat in’t filmke de agressie extra benadrukt werd.
  Anderzijds : Wim kan ik ook volgen, hoe reageert n mens in gevaar? in nood ? Ik wil ook geen dieren of andere mensen pijn doen, maar durf niet garant staan voor mn reactie alst ooit zover mocht komen dat ik echt in t nauw gedreven word. Overlevingsdrang ?
  Grtz,

 10. Hoi Anja,

  Ik heb t filmke nie gezien, maar kan me wel voorstellen wat een paniek t bij de vrouw en haar helpers te weeg heeft gebracht. Maar slaan en ander geweld, is volgens mij niet de oplossing voor zo’n aanval!
  Nog een fijne avond en voor goeie nacht!

 11. GOEIE MORGEN ANJA, VANDAAG ZITTEN WE WEER IN DE NESTEN MET SKYNET, HET WEERAL NIE EEN KEERTJE!!!!!ZODUS MIJN POSTJE KOMT ER MORGEN…..ALS HET GAAT HE????? MAAR IK LAAT DAAROM NIET OM JE EEN FIJNE MIDWEEK TE KOMEN TOE WENSEN…GENIET VAN DE SCHONE DAG VANDAAG..

  LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Dank je wel om een reactie achter te laten ...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s